»Vzrok je tudi v tem, da so bile med koronakrizo vse te dejavnosti zaprte, zato so se kuharji in podobni poklici zamenjali ali pa so šli zaposleni v druge poklice.«
»Če greste danes v restavracijo, je vse dražje, začenši s hrano, pijačo in vsemi drugimi stroški. Iz tega moramo sklepati, da se bodo cene brez dvoma zvišale, saj mora vsak gastronom na koncu imeti pozitiven izkupiček.«
»Zaposlenim se delovni čas skrajša, skoraj v celoti pa dobijo povrnjeno dosedanjo plačo. Na ta način namerava država ohraniti delovna mesta oziroma preprečiti odpuščanja, ki bi povečala brezposelnost. Ta je namreč trenutno zelo visoka.«
»Delovni čas se lahko skrajša za do 90 odstotkov, poudarja Wakounig. Teoretično to pomeni, da ob 40-urnem tedenskem delavniku lahko delavec dela štiri ure na teden.«
»Delavec se lahko dogovori, da pet tednov ne dela nič, šesti teden pa 60 odstotkov.«
»Ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa so namreč močno povečali število brezposelnih. Trenutno jih je več kot 570.000 in bližamo se magičnemu številu 600.000. To je največ v zgodovini naše države, odkar se zbirajo podatki.«
»V upravi nam gre zdaj predvsem za zagotovitev likvidnosti podjetij in sprejetje tega, da se kot država nahajamo v izrednih razmerah. Zato smo takoj prenehali izvajati vse inšpekcije in nadzor, čeprav to ni bilo vsem po volji. Zavedamo se namreč, da brez podjetništva ni delovnih mest.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju